KOPER WŁOSKI ZIARNO
Składniki: ziarno kopru włoskiego
Koper włoski to roślina dwuletnia osiągająca wysokość od 90cm do 200cm. Ma prostą łodygę, która obrasta dużym rozgałęzieniem, a podczas kwitnięcia małymi, gęsto usytuowanymi kwiatkami barwy żółtej. Kwienie w okresie miesięcy lipiec - wrzesień. Owocami rośliny są podłużne ziarenka o długości osiągającej od 3mm do 12mm. Uprawy kopru włoskiego są w Pakistanie, Iranie, Wielkiej Brytanii, Ameryce i Austrii, a od niedawna również w Polsce. Jest jednak dość ciężka do utrzymania, gdyż wymaga ciepłego i dobrze nasłonecznionego gruntu. Ma słodkawy smak i silny aromat.
Nasiona kopru włoskiego można stosować jako napar zalecany do picia 2-3 razy dziennie, a także jako napar z dodatkiem miodu jako płukanka na twarz poprawiająca stan skóry. Przy zapaleniu spojówek często jest zalecane używanie kopru jako okład na oczy, który niweluje dokuczliwości z tym związane. Nasiona można również jeść na surowo oraz jako dodatek do zapiekanek warzywnych.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 408 kJ / 96 kcal
Tłuszcz 0 g
w tym kwasy nasycone 0 g
Węglowodany 21 g
w tym cukry 19 g
Białko 3 g
Sól 0 g
Kraj pochodzenia: Egipt
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu