Składniki: zboża 75%, (jęczmień, żyto), cykoria - prażone
Inka bezglutenowa kawa zbożowa to produkt wyprodukowany ze zbóż jęczmienia i żyta. W procesie jego produkcji gluten jako nierozpuszczalna w wodzie część ziarna, zostaje oddzielony i usunięty z produktu. Produkt jest każdorazowo kontrolowany i posiada symbol przekreślonego kłosa, który nadawany jest przez Europejski System Licencyjny. Program ten jest prowadzony przez Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią. Wyroby posiadające ten symbol, nie zawierają więcej niż 20 ppm glutenu (0,02 %) co potwierdzają badania w akredytowanym laboratorium. W kawie zbożowej znaleźć można witaminy z grupy B, składniki mineralne: potas, fosfor, magnez. Witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego, odpornościowego, są ważne dla wyglądu skóry i włosów. Kawa zbożowa zachwyca smakiem także w połączeniu z lodami, cynamonem, imbirem, miodem.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 1430 kJ / 339 kcal
- tłuszcz 0,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe 0,1 g
- węglowodany 72 g
- w tym cukry 15 g
- białko 3,9 g
- sól 0,21 g
Spożywanie: Wsyp do kubka 2 pełne łyżeczki Inki (4 g). Zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą (200 ml). Można zalać gorącym, ale nie wrzącym mlekiem.
Przechowywanie: Szczelnie zamknięte opakowanie przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.