Kategorie

CHLEBEK WEGAŃSKI

Weganie to osoby, które nie spożywają w swojej diecie produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie dotyczy to tylko mięsa, ale również mleka krowiego czy koziego, jaj i wielu innych produktów. W związku z tym potrzebują nieco więcej białka, aby uzupełnić braki. Osoby dopiero zaczynające zmienianie nawyków żywieniowych często nie zdają sobie sprawy z problemów wynikających z niedoboru białka w organizmie. Przejście na tego typu "dietę" jest często spowodowane obawą o cierpiące zwierzęta. 

Znacie z pewnością wszelkiego rodzaju ciasta, chleby, desery, ciasteczka, czekoladki wegańskie - nie zawierające dodatków pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja czy mleko. Takie produkty lubią nas zadziwiać nie tylko smakiem, ale również ceną. Dlatego warto zapoznać się z wieloma przepisami na potrawy przyrządzone własnymi rękami. O wiele bardziej nam posmakują, a dodatkowo zaoszczędzimy, oczywiście nie cenny czas, ale przecież to sama przyjemność. Wegański chlebek bananowy to łatwy i szybki w przygotowaniu przepis. Można go wykonać niemal w 5 minut, nie licząc czasu pieczenia. Jest słodki i mięciutki - niemal rozpływa się w ustach. 

Potrzebujecie:
- 4 dojrzałe banany
- 140ml napoju migdałowego https://gryczanka.pl/napoj-migdalowy-bez-dodatku-cukrow-bezglutenowy-bio-1-l-natumi-p15381
- 60ml oleju rzepakowego 
- 1 łyżeczka octu jabłkowego https://gryczanka.pl/ocet-jablkowy-niefiltrowany-bio-500-ml-alce-nero-p13617
- 300g mąki orkiszowej https://gryczanka.pl/maka-orkiszowa-biala-natural-expert-p2299
- 50g cukru trzcinowego https://gryczanka.pl/cukier-trzcinowy-natural-expert-p2294
- 25g kakao https://gryczanka.pl/bio-kakao-w-proszku-o-obnizonej-zawartosci-tluszczu-150g-fair-trade-p27403
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia https://gryczanka.pl/proszek-do-pieczenia-bezglutenowy-bio-12-g-amylon-p12077
- 1 szczypta soli 
- orzechy do posypania https://gryczanka.pl/index.php?do_search=true&search_query=ORZECHY+NATURAL+EXPERT

- kuwertura na polewę https://gryczanka.pl/kuwertura-mleczna-do-gotowania-bio-200-g-vivani-p22988
 

Przygotowanie:
Banany obrać, pokroić na kawałki, dodać napój migdałowy, olej, ocet. Zblendować na gładką masę. Dodać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól i wszystko wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć do formy keksowej i piec 45 minut w 180 stopniach. Polać czekoladą i posypać orzechami po ostygnięciu. 

  


 



Kontakt ze sklepem