Kategorie

Konfiturowy zawrót głowy

Zaczął się piękny lipiec. Być może pogoda nie do końca jest odpowiadająca wakacjom, ale deszcz na podwórku to dobry czas na zadbanie o wyposażenie spiżarni.  

Każdy z Was z pewnością jest w trakcie przygotowań do zimy. Przygotowań, czyli domowej produkcji konfitur i przetworów. Domowe konfitury to źródło witamin i minerałów, których poziom spada w zimowym okresie.

Ja w tym roku zdecydowałam się na przewagę wiśniowych smaków. Dlaczego? Odpowiedź na te pytanie jest prosta - źródło witaminy C i przeciwutleniaczy, a do tego niezastąpiony słodko-kwaśny smak, którym każdy się rozkoszuje.

Oto kilka powodów, dla których warto jeść wiśnie:

- sprzyjają spalaniu tkanki tłuszczowej, która wpływa negatywnie na cholesterol oraz krążenie krwi;

- mają wysoką zawartość potasu, co powoduje regulację tętna oraz zmniejsza ryzyko problemów z nadciśnieniem;

- miąższ wiśni zawiera substancję, zwaną antocyjanem, które wspomagają wzrok poprzez poprawę ostrości widzenia;

- zawierają mielatoninę, która niweluje problemy ze snem.

Co zrobić by konfitura osiągnęła odpowiednią konsystencję?

Zapewne często zastanawiacie się co zrobić i co dodać, aby Wasza konfitura była idealna. Pektyna to produkt, który powinien zagościć w każdej kuchni. Zamiast kupować produkty typu żelatyna lub żel-fix lepiej zainwestować w nasturalną, cytrusową pektynę, występującą w owocach i warzywach. Jest substancją żelującą i zagęszczającą, niezawierającą konserwantów. Dodatkowo warto wiedzieć, że wpływa na utrzymanie prawidłowego cholesterolu we krwi.

Sposób przygotowania domowej konfitury:

- 2kg owoców i 1kg cukru (może to być zwykły biały cukier lub zdrowszy, czyli ksylitol);

- do owoców wlać pół szklanki wody i całość zagotować;

- 30g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru i wsypać do gotujących się owoców;

- gotować 3-5 minut stale mieszając;

- wsypać resztę cukru do owoców i gotować do momentu rozpuszczenia słodzika;

- gotowe konfitury rozlać do słoików i pasteryzować.

SMACZNEGO ! :)



Kontakt ze sklepem