Kategorie

ŻELKI

Każde dziecko cierpi na przypadłość uwielbiania żelków - robaczki, duszki i inne słodkie, przepełnione wzmacniaczami i konserwantami gumowe gryzaki. Można to zmienić robiąc własne, domowe żelki. Tak samo pyszne i słodkie, ale przepełnione witaminami. 

Syropy glukozowe, oleje palmowe, glazury nie powinny gościć na stołach ze smakołykami dla naszych pociech. Wpływa to negatywnie nie tylko na ich samopoczucie, ale również na rozwój narządów i ich prawidłową pracę, np. żołądek, który cierpi i ubolewa najbardziej. Ogromna ilość substancji słodzących jest natomiast sprzyjająca dla otyłości, cukrzycy i insulinooporności. Dodatkowo pamiętajmy, że wszystkie żelki są przepełnione barnikami, które nadają im taki piękny mieniący się kolor - długie spożywanie powoduje liczne alergie, nadpobudliwość, a nawet wpływają na rozwijanie się astmy. 

Dlatego powinniśmy się zastanowić czy warto kupić gotowe żelki, które są aromatyczne, słodkie i pyszne - czy może jednak warto poświęcić chwilę i przygotować słodką przekąskę domowę, która będzie najzdrowszą opcją. Spróbujcie banalnie prostego przepisu. 

Produkty:
- 40g agaru https://gryczanka.pl/agar-agar-natural-expert-p2176
- 300g soku owocowego (dowolny smak)
- 200g ksylitolu https://gryczanka.pl/ksylitol-cukier-brzozowy-natural-expert-p2494
- 150g wody
- 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

 

Przygotowanie:
Odważyć agar i sok, po czym dokładnie wymieszać. Do garnka wsypać cukier, dodać wodę i gotować 5 minut mieszając. Dodać sok z agarem i sok z cytryny dalej gotując i mieszając. Płynną konsystencję przelać do wybranych foremek (najlepiej silikonowych - będzie łatwiej wyciągnąć gotowe żelki). 





Kontakt ze sklepem