RÓŻOWE ZDROWIE
Jak my lubimy eksperymentować - zwłaszcza w kuchni. Czym by był dom bez gospodyni serwującej pyszne i zdrowe przekąski? Ale i tu czasami trzeba spojrzeć na wszystko z przymrużeniem oka. Który maluch nie połasi się na kolorowe jedzenie? Słyniemy z tego, że jesteśmy wzrokowcami - nie tylko my dorośli, dzieci również. Dlatego trzeba pomóc ich małym brzuszkom i wybrać to co dla nich dobre. Pokażemy wam jak w prosty sposób zastąpić kolorowe barwniki alternatywą bogatą w witaminy i żelazo. W końcu "zwykła" kanapka z różową bułką posmakuje zupełnie inaczej.
Dodatek w postaci czarnuszki nie tylko wpłynie na efekt końcowy bułeczek, ale również wprowadzi do naszego organizmu mnóstwo niezastąpionych witamin, bo to w końcu produkt należący do gruby najzdrowszej żywności. Działa przede wszystkim przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo!
Potrzebujecie:
- 200g gotowanych buraków
- 100g letniej wody
- 500g mąki https://gryczanka.pl/maka-pszenna-tortowa-typ-480-bio-1-kg-bio-planet-p11562
- 2 jajka
- 50g masła
- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży https://gryczanka.pl/drozdze-suszone-instant-50g-natural-expert-p26690
- 10g syropu z agawy https://gryczanka.pl/syrop-z-agawy-350g-butelka-bio-vita-natura-p1162
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mleka
- czarnuszka https://gryczanka.pl/czarnuszka-natural-expert-p1623
Przygotowanie:
Buraki i wodę zblendować na gładką masę. Dodać mąkę, jajko, masło, drożdże, syrop z agawy i sól. Wyrobić ciasto drożdżowe i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na opruszony mąką blat i podzielić na 10 równych części. Z każdej części uformować bułeczkę, po czym układać na blaszce. Jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim górę bułeczek. Posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec 15-17 minut.