KASZA PĘCZAK JĘCZMIENNY NIEOCZYSZCZONY
Składniki: Nieoczyszczone ziarno pęczaku
Pęczak jęczmienny nieoczyszczony to nieprzetworzone ziarno jęczmienia, rosnące na polskich glebach. Jest często określany jako "brudna kasza", gdyż nie jest pozbawiony łuski. Pęczak jęczmienny nieoczyszczony gotuje się nieco dłużej niż zwykły pęczak bez łuski. Odpowiednie proporcje to 1 szklanka kaszy na 2-2,5 szklanki wody. Przed gotowaniem kaszę należy dokładnie przepłukać zimną wodą. Gotujemy przez około 30min, po czym pozostawiamy pod przykryciem tak, aby pozostała woda została wchłonięta. Pęczak można stosować w kuchni jako dodatek do sałatek, dań mięsnych, rybnych oraz jako zamiennik ziemniaków czy też po prostu jako dodatek do dania z gotowanymi warzywami.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 334kcal
- białko 8g
- tłuszcz 2g
- węglowodany 69g
- błonnik 5g
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu