CIECIERZYCA
Składniki: ziarna ciecierzycy
Ciecierzyca jest rośliną strączkową, nazywaną również grochem włoskich. To bardzo zdrowe i pożywne nasiona cieszące się dużą popularnością w naszym kraju. Ma przyjemny lekko orzechowy słodkawy smak, a ponadto zawiera dużo białka, ponieważ w 100 g ugotowanego produktu znajduje się aż 8.86 g białka niezwykle potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W ciecierzycy znajdziemy również witaminę A, C i E, witaminy z grupy B oraz żelazo, potas, magnez, fosfor i miedź.
Cieciorka to jeden ze składników potraw kuchni hinduskiej, a także pakistańskiej oraz arabskiej. Jednym z najpopularniejszych dań z cieciorki jest hummus. To orientalna pasta z ciecierzycy, która świetna jest zarówno na kanapkach, jak i w roli sosu do warzyw.
Nasiona cieciorki to też składnik leczo, zup i sałatek,
Jak gotować ciecierzycę?
Surowe nasiona, przed ugotowaniem musimy namoczyć przez ok. 12 h. ( najlepiej zrobić to wieczorem i namaczać przez całą noc). Warto umieścić ją w dużym garnku lub misce ponieważ znacząco zwiększają swoją objętość.
Wodę, w której moczyła się ciecierzyca, wylewamy, a po nalaniu świeżej, gotujemy. By uzyskać miękkie nasiona, trzeba uzbroić się w cierpliwość (ok. 1 h).
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 364 kcal / 1524 kJ
- tłuszcz 6 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.6 g
- węglowodany 61 g
- w tym cukry 11 g
- białko 19 g
- sól 0.1 g
Kraj pochodzenia: Argentyna
Masa netto: według wybranej gramatury
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu