KUKURYDZA POPCORN
Składniki: ziarno kukurydzy na popcorn
Popcorn powstaje z kukurydzy, lecz nie każda do tego się nadaje. Do prażenia używa się ziaren szczególnej odmiany tego zboża, które pod wpływem wysokiej temperatury z hukiem pękają, ponieważ podczas prażenia wzrasta wewnątrz nich ciśnienie
Jak zrobić popkorn z ziarna kukurydzy?
W głębokiej patelni, rondlu czy garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego lub masła, a następnie na gorący tłuszcz wrzucamy ziarna, nakrywamy naczynie pokrywką i ustawiamy średni ogień. Wkrótce ziarna zaczną strzelać pod pokrywką. Gdy popcorn będzie strzelał rzadziej, naczynie należy zdjąć z ognia. Kiedy jeszcze jest na patelni lub w garnku, możemy posypać go solą, nakryć pokrywką i ostrożnie wstrząsnąć. Można także, już po przesypaniu do miski, doprawić go przyprawami – ziołami, czosnkiem, chili, wiórkami parmezanu itp.
Ciekawostka:
JAK POWSTAJE POPKORN? CO SIĘ DZIEJE Z ZIARNAMI KUKURYDZY?
Każde wysuszone ziarno popcornu zawiera niewielką ilość wilgoci. Zewnętrzne łuski ziarna popcornu są silnie zasklepione. Pod łuską znajduje się tak zwane bielmo jest to mieszanina białka, skrobi i tłuszczu, która odżywia zarodek rośliny w czasie kiełkowania. Kiedy ziarno podgrzejemy do temperatury 180 - 200 °C, woda zmienia swój stan skupienia na gazowy, tak zwaną parę. Para wodna zajmuje o wiele większą objętość niż woda, z której powstała. W nasionku drastycznie wzrasta ciśnienie. Łuska nie wytrzymuje naporu i pęka, a skrobia powiększa swoją objętość i szybko przekształca się w spienioną strukturę, która po chwili ostyga i tężeje.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 1578 kJ / 377 kcal
- tłuszcz 4,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe 0,6 g
- węglowodany 63,3 g
- w tym cukry 0,9 g
- białko 12,9 g
- sól 0,02 g
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.