Kategorie

KOMOSA RYŻOWA BIAŁA (QUINOA) - NATURAL EXPERT

cena: 8,49 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu


KOMOSA RYŻOWA (QUINOA) BIAŁA 
 

Składniki: Komosa biała

Rok 2013 został ogłoszony przez Organizację Narodów Zjednoczonych Międzynarodowym Rokiem Quinoa. W ciągu tych paru lat stała się praktycznie hitem na wielu stołach na całym świecie.

QUINOA w kuchni: 

Ziarno komosy ryżowej ma wiele zastosowań. Jej lekko orzechowy smak nadaje się zarówno do dań słonych, jak i słodkich, na zimno i na gorąco.. Najczęściej stosuje się ją, jako dodatek do zup, kotletów, zapiekanek, gulaszu i sałatek. Można ją wykorzystać do zrobienia pysznych i zdrowych ciasteczek i łakoci.

Stanowi też dobrą alternatywą dla ziemniaków ryżu, kaszy czy makaronu, co jest ważne, gdy chcemy pozbyć się niepotrzebnych kilogramów.

Na stronach internetowych można znaleźć wiele przepisów na pyszne i zdrowe dania z wykorzystaniem tej cudownej rośliny.

QUINOA – jak gotować?

Wersja z prażeniem

Tak ugotowane ziarna powinny być sypkie, raczej nielepiące o lekko orzechowym posmaku. Przeważnie gotuje się je do mięs, warzyw, zapiekanek, sałatek, sosów czy gulaszu

Mocno rozgrzewamy suchą patelnię. Wsypujemy ziarna i często mieszając prażymy przez 4-5 minuty do momentu aż zacznie przyjemnie pachnieć lekko orzechowo.

Uprażoną komosę przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i przelewamy przez sito. Sparzone i odsączone ziarenka przekładamy do garnka. Zalewamy gotującą, wrzącą wodą w proporcjach 1:2 (jedna miarka ziaren, dwie miarki wody). Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania, po czym zmniejszamy temperaturę grzania, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie z ziaren wyłaniają się białe ‘sprężynki’, co oznacza, że komosa jest już ugotowana. Wyłączamy grzanie i nie podnosząc pokrywki zostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut. Dopiero teraz możemy doprawić solą oraz dobrym olejem. Delikatnie mieszamy najlepiej widelcem rozprowadzając składniki.

Wersja bez prażenia

Tak ugotowane ziarna powinny być sypkie, ale lepiące się i lekko wilgotne. Z tego względu doskonale sprawdzą się do dań słodkich, deserów, kremów, naleśników i owoców.

Komosę  przesypujemy na sito i bardzo dokładnie płuczemy pod ciepłą bieżącą wodą do momentu aż przestanie się pienić. Następnie przekładamy do garnuszka i zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1:2 (jedna szklanka ziaren, 2 szklanki wody) gotujemy zaledwie 10-15 minut. Po tym czasie z ziaren wyłaniają się białe ‘sprężynki’, co oznacza, że komosa jest już ugotowana. Wyłączamy grzanie i nie podnosząc pokrywki zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Dopiero teraz możemy doprawić solą oraz dobrym olejem. Delikatnie mieszamy najlepiej widelcem rozprowadzając składniki.

Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 1532 kJ / 363 kcal
- tłuszcz 5,9 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
- węglowodany 62 g
- w tym cukry 1,6 g
- białko 12 g
- sól 0 g

 
 

Kraj pochodzenia: Peru
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl



Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu

Parametry
Podstawowe
BEZ GLUTENU (w składnikach):Tak
ZAWARTOŚĆ CUKRU:Bez dodatku cukru
ZAWARTOŚĆ KONSERWANTÓW:Bez konserwantów
KRAJ PRODUCENTA:Polska
NATURAL EXPERT:Taki
WEGAŃSKI:Tak
WEGETARIAŃSKI:Tak
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem