BERBERYS SUSZONY
Składniki: suszone owoce berberysu
Berberys to roślina pochodząca z Ameryki, Afryki i Eurazji. W Polsce nie odnotowuje się plantacji krzewu, rośnie dziko jedynie jako berberys zwyczajny. Jest to roślina nasienna rosnąca jako krzew. Charakterystyczne dla tej rośliny są liście, gdyż są długie i przypominają pojedyncze, jasnozielone ciernie. Okres kwitnięcia rośliny przypada na maj i czerwiec. Krzew obrasta w tym czasie w żółte piękne skupiskach małych kwiatów. Owocowanie przypada w okresie jesiennym. Owoce rośliny to podłużne jagody o czerwonej barwie. Berberys to wyjątkowy owoc ze względu na smak oraz wartości. Smak określany jest jako kwaśny z delikatną domieszką cierpkiego posmaku, który po sobie pozostawia. Wykorzystywane są do naparu, nalewki, owsianki czy wypieków. Jeśli ktoś wyjątkowo nie znosi tego typu smaków - należy dodać odrobinę cytryny, suszonego imbiru lub cynamonu dla osłody.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna 1350 kJ / 320 kcal
- tłuszcz 1 g
- w tym nasycone 0,5 g
- węglowodany 64 g
- w tym cukry 47 g
- białko 3,4 g
- błonnik 3,4 g
- sól: 0 g
Kraj Pochodzenia: Iran
Masa netto: według wybranej gramatury
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
e-mail: info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.