HIBISKUS SUSZONY
Składniki: Całe suszone kwiaty hibiskusa
Hibiskus to piękny czerwony kwiat malwy sudańskiej (zwanej także hibiskusem, ketmią szczawiową, roselle, karkade). Nazywany również czerwonym złotem faraonów. Herbatka z hibiskusa jest bardzo popularna w Egipcie. Każdy, kto spędzał tam urlop pewnie nie raz był nią częstowany przez ulicznych sprzedawców.
Jak przyrządzić?
KARKADE –nazywany napojem faraonów:
Na ciepło:
Zalewamy susz wrzątkiem -około 3 łyżeczki suszu na szklankę. Parzymy pod przykryciem do 10 minut. Możemy dosłodzić go cukrem białym, trzcinowym, witaminowym, ksylitolem, lub też miodem.
Na zimno:
Zalewamy susz zimną, przegotowaną wodą -około 3 łyżeczki suszu na szklankę. Odstawiamy na 2-3 dni. Możemy dosłodzić go cukrem białym, trzcinowym, witaminowym, ksylitolem, lub też miodem. Do tak przyrządzonego naparu dodajemy skruszony lód, lub miksujemy lód z naparem. Podajemy w wysokich szklankach.
Sposób przygotowania
- Hibiskus - Malwa sudańska należy parzyć 7-10 min, w temperaturze wody 100 °C.
- Najlepiej dać 1 łyżeczkę kwiatu na filiżankę.
Kraj pochodzenia: Egipt
Masa netto: według wybranej gramatury
Producent: Natural Expert
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu