Skrobia kukurydziana
Skład: Zmielone białe pręciki kukurydzy. Bez konserwantów.
Stosowanie:
znajduje głównie zastosowanie jako zagęszczacz do zup, gulaszów i sosów, które dzięki dodatku skrobi kukurydzianej są bardziej przezroczyste i bardziej lśniące.
Skrobia kukurydziana, inaczej mazeina, jest otrzyywana z białych pręcików kukurydzy - inaczej niż mąka kukurydziana, którą uzyskuje się z ziaren kukurydzy.
Skrobia kukurydziana jest produktem bezglutenowym, ma postać proszku i charakteryzuje się białą barwą i neutralnym zapachem.
Skrobia kukurydziana ma właściwości zagęszczające, dlatego znajduje zastosowanie w kuchni i nie tylko.
Nie posiada - prócz właściwości technologicznych - walorów zdrowotnych.
Jedyną niewątpliwą zaletą skrobi kukurydzianej jest to, że jest produktem bez glutenu.
wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość kaloryczna - 360 kcal
Białko - 0,4 g
Tłuszcze - 0,6 g
Węglowodany - 88,3 g
Błonnik - 0,5 g
Skrobia kukurydziana znajduje głównie zastosowanie jako zagęszczacz do zup, gulaszów i sosów,
które dzięki dodatku skrobi kukurydzianej są bardziej przezroczyste i bardziej lśniące.
Skrobię kukurydzianą trzeba najpierw dodać do zimnej wody, wymieszać, a następnie wlać do sosu lub zupy.
Mazeina stanowi również dodatek do wypieków: ciast i ciasteczek, biszkoptów, placków,
naleśników w celu uzyskania drobnej tekstury wypieku oraz zwiększenia wilgotności wypieków bezglutenowych.
Świetnie sprawdzi się także jako zagęszczacz do puddingów, kisielów, kremów.
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: NATURAL EXPERT
Masa netto: według wybranej wagi