Rodzynki królewskie mają szeroki krąg wykorzystania. Można ich używać zarówno do dań słodkich, jak i bardziej wytrawnych. Nadają jej smaku, do serników, do dań mlecznych, do owsianek i musli, do deserów, ciast i lodów.
Składniki: rodzynki suszone golden jumbo, olej słonecznikowy.
Te królewskie duże rodzynki stanową idealny dodatek do lodów, ciast, salatek i deserów.
Rodzynki to bakalie pochodzące z suszenia owoców winogron. Wyróżnia się winogrona ciemne i jasne. Rodzynka królewska pochodzi z jasnego winogrona. Ta odmiana pochodzi głównie z Turcji, Australii, RPA, Kalifornii. Wyróżniają się jasnym, złocistym kolorem i niespotykanym smakiem. Są bardzo wartościowe dla ludzkiego organizmu, ze względu na zasób witamin i minerałów.
W składzie rodzynek królewskich wyróżnia się witaminy takie jak E, C, A oraz witaminy z grupy B, a także minerały takie jak potas, żelazo, magnez, cynk. Dodatkowym atutem jest wysoka zawartość błonnika pokarmowe. Wysoki poziom potasu pomaga obniżyć cholesterol we krwi, a tym samym zwalcza nadciśnienie tętnicze. Dzięki zawartości wysokiej ilości żelaza i witamin z grupy B działa wspomagająco w produkcji czerwonych krwinek. Tym samym niweluje ryzyko powstania anemii. Błonnik zawarty w rodzynkach pod wpływem naturalnych płynów w organizmie ludzkim pęcznieje, a w efekcie wzmaga aktywny proces trawienny. Z tego wniosek, że działa pobudzająco dla układu trawiennego i niweluje możliwość cierpienia na zaparcia. Zawierają też substancję o nazwie arginina, która podwyższa libido, a u mężczyzn wzmaga ruch plemników.
Rodzynki królewskie mają szeroki krąg wykorzystania. Można ich używać zarówno do dań słodkich, jak i bardziej wytrawnych. Świetnie nadają się również jako przekąska między posiłkami. Pasują do sałatek oraz nadają jej smaku, do serników, do dań mlecznych, do owsianek i musli, do deserów, ciast i lodów.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 1158 kJ / 277 kcal
- białko 2,3 g
- węglowodany 64,7 g
- tłuszcz 0,5 g
POCHODZENIE SUROWCA: CHILE