Kategorie

PŁATKI ORKISZOWE - NATURAL EXPERT

cena: 6,25 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu

Płatki Orkiszowe 100% bez zbędnych dodatków.

Płatki orkiszowe- produkowane są ze zgniecionych ziaren orkiszu. Posiadają wiele minerałów i witamin. Pomagają wzmocnić organizm w osłabieniu i rekonwalescencji.

Płatki orkiszowe można jeść po zagotowaniu lub na surowo.

Do czego użyć płatki orkiszowe?

Doskonale komponują się z jogurtem, mlekiem i owocami oraz sprawdzają, jako składnik musli. Płatki te też wykorzystuje się także w kosmetyce miedzy innymi, jako składnik maseczek do twarzy.
Lista produktów i potraw, które wykorzystują orkisz wzrasta, poza produktami sypkimi: mąkami, płatkami, makaronami, kaszami i pieczywem, dostępne są już: piwo orkiszowe, kawy, ciastka i syropy.
 

Orkisz z czasem zyskuje swoich wielbicieli, wzrasta też jego liczba uprawna. Jęczmień dwurzędowy traktowany jest, jako antidotum na choroby, gdyż jest bogaty w białko, błonnik i cenne składniki mineralne.

Pszenica orkisz – nazywana również orkiszem, jęczmieniem dwurzędowym lub szpelcem to gatunek zboża, który osiąga od 0,5 do 1,5 metra wysokości. Najwięcej wartości odżywczych znajduje się w wewnętrznym ziarnie. Ziarna orkiszu zawierają około 13-17% więcej białka niż ziarna pszenicy zwyczajnej. Są bogate w skrobię, gluten, cynk, miedź, selen, witaminy A i E oraz kwas linolenowy i błonnik pokarmowy.
Orkisz swoje odrodzenie zawdzięcza rozpowszechnieniu produkcji ekologicznej. Jest pomocny w stanach zmęczenia, alergiach, zakażeniach, chorobach układu krążenia (orkisz rozgrzewa ciało, w ten sposób poprawia krążenia krwi), wątroby i pracy serca, kamieni żółciowych, a zmielone łuski orkiszu traktowane są, jako lek – naturalne źródło błonnika.

Płatki orkiszowe posiadają wiele potrzebnych składników takich jak węglowodany, składniki mineralne i tłuszcze. Oprócz tego są bogatym źródłem białka, błonnika, żelaza, wapnia, a także witamin z grupy B i PP. 


Wartość energetyczna płatków orkiszowych wynosi 330 kcal/100 g.

 

Wykazuje on przeciwbakteryjne właściwości. Dzięki niej orkisz ochrania małe dzieci przez infekcjami wirusowymi i wzmacnia układ odpornościowy.

 Orkisz ma łagodny, orzechowy smak. Można z niego przyrządzać, jako musli, zupy, pizzę, sałatki, naleśniki, granole czy słodycze. Podczas przygotowań powinno się unikać naczyń aluminiowych oraz takich, które mają uszkodzoną emalię. Aby zachować wszystkie cenne wartości jęczmienia dwurzędowego nie odcedza się potraw gotowanych. Przygotowując posiłki z orkiszem, nie zaleca się też korzystania z kuchenek mikrofalowych.


 

 Orkisz składa się w 56% ze skrobi, w 11,6% z białka, 2,7% z tłuszczu i 2% z minerałów. Zawiera także zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu jęczmień dwurzędowy korzystnie wpływa na układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP. Dojrzały orkisz to także źródło kwasu krzemowego. Jęczmień dwurzędowy wpływa na skórę, paznokcie i włosy, poprawia koncentrację i aktywność mózgu. Gluten zawarty w orkiszu jest dobrze tolerowany, także przez bezglutenowców. Badania nad właściwościami orkiszu przez 35 lat prowadzili Gottfried Hertzka i Wighard Strehlow z Konstancji. Odkryli oni, że najwięcej składników odżywczych znajduje się w wewnętrznym ziarnie. Znajduje się w nim rodanid, czyli substancja naturalna wykazująca właściwości przeciwbakteryjne. Chroni, więc przed infekcjami bakteryjnymi, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym. Dieta orkiszowa wzmacnia i regeneruje narządy w organizmie oraz poprawia funkcjonowanie układów. Produktyorkiszowe powinny znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, które dbają o zdrowie. Orkisz nie jest tani, ale nie trzeba spożywać go w dużych ilościach, by skorzystać z jego zdrowotnych właściwości.

Orkisz wspomaga odchudzanie, poprawia krążenie krwi i pracę serca. Jest zbożem polecanym dla alergików oraz rekonwalescentów.

Płatki orkiszowe korzystnie wpływają na włosy i paznokcie, szczególnie dzięki zawartych w nich witaminom z grupy B. Regularne jadanie tych płatków wzmacnia funkcjonowanie narządów w organizmie człowieka, a spożywany trzy razy dziennie orkisz, połączony ze zbilansowaną dietą, leczy cukrzyce, alergie, reumatyzm i wiele innych schorzeń, ponadto zalecane są osobom po zawale serca i chorującym na cukrzycę. Jest wskazany dla osób osłabionych, niedożywionych i wyczerpanych (Stosując orkisz w celach leczniczych, nie powinno się go łączyć z innymi rodzajami zbóż). Płatki orkiszowe obniżają też cholesterol we krwi  i dieta bogata w orkisz poprawia funkcjonowanie układów, wzmacnia narządy zmysłów, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Posiadają one rodanid (substancję biologicznie czynną, będącą naturalnym antybiotykiem, który występuje w kobiecym mleku, krwi i ślinie.) Dieta orkiszowa usprawnia trawienie i funkcje układu nerwowego. Ma działanie oczyszczające i zwiększa przemianę materii. Wspomaga odchudzanie i odmładza. Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, a zmielone łuski orkiszu traktowane są, jako lek – naturalne źródło błonnika. Jęczmień dwurzędowy wpływa na aktywność mózgu i poprawia koncentrację. Jego działanie dotyczy także poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, ma dobry wpływ na funkcjonowanie układów. Ponadto orkisz wzmacnia narządy zmysłów, wspomaga chorych po zawale serca i jest wskazany dla niedożywionych, wyczerpanych osób. Kleik z orkiszu jest doskonały dla chorych na cukrzycę, gdyż zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę i przyspiesza przemianę materii. Kaszka z orkiszu obniża cholesterol, zapobiega kamicy żółciowej, ma dużo białka i błonnika. Produkty orkiszowe powinny znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, które dbają o zdrowie. Orkisz nie jest tani, ale nie trzeba spożywać go w dużych ilościach, by skorzystać z jego zdrowotnych właściwości.

Parametry
Podstawowe
BEZ GLUTENU (w składnikach):Tak
ZAWARTOŚĆ CUKRU:Bez dodatku cukru
ZAWARTOŚĆ KONSERWANTÓW:Bez konserwantów
KRAJ PRODUCENTA:Polska
NATURAL EXPERT:Taki
WEGAŃSKI:Tak
WEGETARIAŃSKI:Tak
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem