Składniki: Olej wiesiołkowy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany
Olej z wiesiołka pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno starannie wyselekcjonowanych nasion wiesiołka dwuletniego. Niska temperatura tłoczenia (nieprzekraczająca 40º C) pozwala na zachowanie najważniejszych substancji aktywnych w tym oleju. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 3700 kJ / 900 kcal
- tłuszcz 100 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8 g)
- węglowodany 0 g (w tym cukry 0 g)
- białko 0 g
- sól 0 g
Spożywanie: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, sałatek, koktajli, lub innych potraw. Nie zaleca się podgrzewania oleju. Sugerowana porcja to 1 łyżeczka/ dzień.
Przechowywanie: Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu. Z uwagi na fakt, iż olej z wiesiołka jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Informacje o alergench: W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, macadamia, migdały.
Masa netto: 500 ml
Producent: OlVita
Kraj producenta: Polska