MELISA LIŚĆ
Skład: suszone liście melisy z dodatkiem trawy cytrynowej.
Liście melisy uprawiane są głównie w Azji, Polsce oraz jako dziko rosnące w Afryce Północnej. To właśnie one posiadają najwięcej wartości. Same w sobie mają zielony, miejscami wpadający w brązowy, kolor. Ich smak i aromat określa się jako delikatnie cytrynowy, co sprawia, że cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Kwitnie w okresie wiosny i lata, a zbiory liści przypadają na czerwiec i sierpień.
W medycynie jest znana jako lek uspokajający, ponieważ likwiduje stany lękowe, bóle migrenowe. Działa pozytywnie na układ trawienny i poprawia apetyt. Łagodzi też bóle miesiączkowe, a regularne picie melisy przyczynia się do poprawy koncentracji i pamięci.
Liść melisy ma liczne rodzaje zastosowań zarówno w medycynie jak i w kuchni. Można je stosować jako napar, który działa uspokajająca oraz jako płukanka na bakterie jamy ustnej oraz stosowana na włosy wspomaga zmniejszenie przetłuszczania się. Występuje również maść melisowa, niwelująca opryszczkę. Dostępny jest też olejek melisowy działający łagodząco na ból, ukąszenia komarów i użądlenia pszczół.
W kuchni melisa wykorzystywana jest jako dodatek do zup, sałatek, sosów, potraw mięsnych i rybnych. Najczęściej do gorących dań dodawana jest na koniec ze względu na ulotny aromat.
Zastosowanie:
- jako dodatek do zup;
- jako dodatek do dań mięsnych;
- jako herbatka uspokajająca;
- jako herbatka wspomagająca pracę żołądka.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu
POCHODZENIE : POLSKA
MASA NETTO : według wybranej wagi
PRODUCENT : NATURAL EXPERT