KOZIERADKA MIELONA
Składniki: mielone ziarno kozieradki.
Kozieradka to roślina pochodząca z Azji, Ukrainy, Mołdawii, Litwy, Estonii, a od pewnego czasu rozpowszechniona i uprawiana w Europie. Preferowanymi miejscami do uprawy są tereny odpowiednio nasłonecznione. Jest jednoroczną rośliną o prostej, owłosionej łodydze. Podczas kwitnięcia obrasta pojedyńczo lub parzyście usytuowanymi kwiatami. Owocami rośliny są ziarenka barwy beżowej.
W dawnych czasach była używana przez Egipcjan jako afrodyzjak oraz pożywienie dla zwierząt, a nawet naturalny produkt wspomagający odmładzanie ludzkiego organizmu.
Wpływa też korzystnie na układ trawienny poprzez niwelowanie zaparć, a tym samym ma działanie przyspieszające metabolizm. Również na stan ludzkiej skóry i włosów wpływa korzystnie, gdyż poprawia ich gospodarkę, a szczególnie zapobiega wypadaniu włosów jednocześnie wzmacniając je.
Należy jednak pamiętać i zwrócić na to szczególną uwagę, że kozieradka nie jest wskazana do spożywania kobietom w ciąży, gdyż wzmaga skurcze macicy.
Kozieradka w kwestiach kulinarnych sprawdza się głównie jako dodatek do potraw pikantnych. Jako dodatek do ciast, ziemniaków czy dań rybnych nadaje im wyjątkowy aromat, gdyż w kuchni głównie z tego słynie. Zmnieloną kozieradkę dodaje się głównie do marynat oraz jako dodatek do mieszanek przypraw takich jak curry.
W kosmetyce kozieradka używana jest do przyrządzania tzw. wcierek na włosy oraz wymieszana z olejem tłoczonym na zimno jako maseczka na twarz.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 323 kcal
- tłuszcz 6 g
- w tym kwasy tłuszczowe 1,5 g
- węglowodany 58 g
- w tym cukry 0 g
- błonnik 23 g
- białko 5 g
- sól <0,01 g
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu