KMINEK CAŁY
Składniki: kminek cały
Kminek cały to dwuletnia roślina lubiąca żyzne gleby. Występuje głównie w Afryce, Azji oraz na terenie Europy. Jego łodyga jest mocno rozgałęziona i osiąga wysokość od 30cm do 70cm. Podczas kwitnięcia obrasta małymi, białymi gęsto skupionymi kwiatkami. Zbiory nasion, usytuowanych parami o wielkości 4-6mm, przypadają na połowę lipca. Wtedy właśnie zmieniają kolor z zielonego na brązowy, co oznacza ich dojrzałość.
Ziarna kminku doskonale odnajdują się w kuchni jako dodatek do sałatek oraz zup. Sporządza się z nim również pieczywo oraz naturalne sery. Pasuje do mięsa wieprzowego, baraniny oraz dziczyzny, a także do dań z kapusty.
Kminek można również zaparzać. 1 łyżeczka kminku zalana szklanką wrzątku zapobiega zaparciom i wzdęciom. Pobudza też laktację u kobiet w ciąży oraz likwiduje kolki u niemowląt. Niektórzy sporządzają też nalewki z dodatkiem kminku wspomaga niwelowanie problemów związanych z żołądkiem i wątrobą.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1622 kJ / 387 kcal
Tłuszcz 14,6 g
Węglowodany 37,3 g
Białko 19,8 g
Kraj pochodzenia: Egipt
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu