KASZA BULGUR JASNA
Składniki: Kasza bulgur (boulgour) jasna.
Oferta ta przedstawia kaszę lekko łamaną. Jeżeli chcesz kaszę w całości szukaj "kasza bulgur w całości".
Kasza bulgur jasna jest jedną z najstarszych kasz. Dopiero od niedawna w Polsce cieszy się popularnością. Najwięcej zjada się jej w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie jest dodawana praktycznie do każdej potrawy (przystawek, sałatek, zup, dań głównych oraz deserów). Doskonale sprawdza się, jako zamiennik ryżu i kuskusu.
Są to łamane, gotowane i wysuszone ziarna pszenicy twardej. Swym wyglądem podobna jest do ryżu, ma żółtawy kolor i orzechowy posmak.
Do czego zastosować kaszę bulgur?
Używa się jej do pilawu, czyli mięsa duszonego wraz z kaszą i przyprawami.
Dodaje ją się do potraw z sosami zarówno do mięsnych, jak i warzywnych .
Najbardziej jednak znanym daniem, w którym używa się kaszy bulgur jest jednak charakterystyczna dla kuchni arabskiej sałatka - tabuleh.
Jak przygotować kaszę bulgur?
Płuczemy zimną wodą. Kaszę wrzucamy do wrzącej wody (do gotowania na sypko, na szklankę grubego bulguru dodajemy 2 szklanki wody). Mieszamy do ponownego zagotowania się wody. Gotujemy ok. 6–8 min. Podczas gotowania kaszy nie mieszamy! Wodę lekko solimy i dodajemy olej (1 łyżka na 100 g kaszy). Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką. Kasza będzie gotowa, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę. Odstawiamy na 30 minut.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 83 kcal
- tłuszcz 0,24 g
- węglowodany 18,58 g
- białko 3,08 g
- błonnik 4,05 g
Kraj pochodzenia: Turcja
Masa netto: według wybranej wagi
Producent:
NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu