Kategorie

GORCZYCA CZARNA ZIARNO - NATURAL EXPERT

cena: 2,90 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu

Gorczyca czarna pozyskiwana jest z dojrzałych łuszczyn kapusty czarnej (łac. Brassica nigra), która rośnie prawie w całej Europie oraz w zdecydowanej większości krajów Azji i część Afryki północnej, skąd do nas przybyła.
Kapusta czarna to roślina z rodziny kapustowatych. Osiąga ona wysokość od 50 do 250 centymetrów. Jej łodygę porastają ciemnozielone liście o poszarpanych krawędziach. Kwitnące latem kwiaty są niewielkich rozmiarów i przybierają wyrazistą żółtą barwę. Owocem kapusty czarnej jest okrągła łuszczyna, wewnątrz której znajdują się ciemne ziarenka gorczycy

Właściwości lecznicze gorczycy czarnej:
- działa antybakteryjnie,
- wykazuje działanie moczopędne oraz stosuje się jako środek na przeczyszczenia,
-obniża ciśnienie krwi,
-okłady z gorczycy czarnej pomagają na: zapalenie korzonków nerwowych, nerwobóle, stany zapalne i bóle gardła,
- z nasion gorczycy czarnej pozyskuje się olejek goryczny, który wykazuje zbawienne działanie na trzustkę, żołądek, infekcje przeziębieniowe i nadciśnienie tętnicze

Gorczycę czarną stosuje się głównie w postaci okładów i plastrów. Plastry oraz maści rozgrzewające wykonuje się z oleju i olejku gorczycowego destylowanych z wodą. Nasiona zawierają do 35% oleju tłustego, śluz, białka i tioglikozydy (związki zawierające siarkę), które pod wpływem enzymu uwalniają izotiocyjanian allilu, działający miejscowo podrażniające i wywołujący zaczerwienienie skóry.Zaleca się, aby nie przykładać okładów z gorczycy na zbyt długo ze względu na jej silne działanie.

Nasiona gorczycy czarnej najczęściej wykorzystuje się je do wyrobu ostrej musztardy np. krymskiej oraz jako przyprawę do mięsa. Jest również składnikiem wielu mieszanek przypraw, w której skład wchodzą także kozieradka, koper, czarnuszka i kumin.
Nadaje charakteru marynatom i octowym zalewom. Wykorzystujemy ją między innymi podczas przyrządzania ogórków konserwowych, kapusty kiszonej i marynowanych grzybów. Gorczycą warto przyprawić również samodzielnie robione wędliny, domowy majonez i różnego rodzaju sałatki lub surówki. Gorczyca czarna często wykorzystywana jest w przepisach kuchni orientalnych. Używa się jej chociażby do zrobienia tradycyjnego indyjskiego sosu chutney oraz curry.

PRODUCENT: NATURAL EXPERT

POCHODZENIE SUROWCA: UKRAINA

Parametry
Podstawowe
BEZ GLUTENU (w składnikach):Tak
ZAWARTOŚĆ CUKRU:Bez dodatku cukru
ZAWARTOŚĆ KONSERWANTÓW:Bez konserwantów
KRAJ PRODUCENTA:Polska
NATURAL EXPERT:Taki
WEGAŃSKI:Tak
WEGETARIAŃSKI:Tak
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem