FASOLA MUNG
Składniki: Fasola mung
Maleńkie, drobne fasolki o średnicy ok 3 mm w kolorze zielonym - nazywana przez niektórych „złotą fasolką”. Pasuje do wielu dań, można łączyć z warzywami, idealna na kiełki
Fasola mung (mungo) to maleńkie, drobne fasolki o długości od 2 do 4 mm w kolorze ciemnozielonym nazywana przez niektórych „złotą fasolką”.
Jest bardzo delikatna w smaku. Można dowolnie łączyć ją z warzywami, pasuje do wielu dań.
W Polsce coraz częściej spożywa się wyhodowane z niej kiełki fasoli mung.
W tym celu nasiona fasolki należy namoczyć przez 8 godzin w wodzie, a następnie umieścić w kiełkownicy lub słoiku zamkniętym gazą lub lnianym woreczku, który zawieszamy nad zlewem. Po 3-6 dniach kiełki będą gotowe. Świetnie nadają się do sałatek, kanapek czy wegańskich burgerów.
Jest też znana ze swych zdolności usuwania wszelkich toksyn z organizmu. Ma dobroczynny wpływ na wątrobę i woreczek żółciowy. Stosuje się ją w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami. Wskazana jest przy czyrakach, udarach słonecznych i zapaleniu spojówek jak również w leczeniu wysokiego ciśnienia, kwasicy oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych. Reguluje temperaturę ciała, zapobiega udarom.
Sposób gotowania fasoli mung:
Przed gotowaniem fasolę mung moczymy na gorąco: zalewamy wrzącą wodąi pozostawiamy na 2–3 godziny. Można też namoczyć ją w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc. Po czym odsączamy.
Przekładamy do wrzącej wody. Gotujemy w świeżej wodzie przez 40 minut.
Przez pierwsze 10 minut trzymamy na dużym ogniu w celu rozłożenia toksycznych substancji. Co jakiś czas szumujemy pianę. Wodę solimy na początku gotowania (1–2 łyżeczki na 1 litr wody). Dodatki takie jak ocet czy sok z cytrynu dodajemy pod koniec gotowania, nie należy robić tego wcześniej, ponieważ stanie się ona twarda. Fasolki podczas gotowania nie przykrywamy! Fasolka jest gotowa, jeśli rozpada się pod naciskiem widelca.
Zastosowanie:
- do sałatek;
- do pasztetów;
- do zup;
- dodatek do dań jednogarnkowych.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1334 kJ / 318 kcal
Tłuszcz 1.15 g
w tym kwasy nasycone 0.3 g
Węglowodany 44 g
w tym cukry 6.6 g
Białko 23,86 g
Sól 0.04 g
Kraj pochodzenia: Birma
Masa netto: według wybranej wagi
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu