Kategorie

FASOLA DROBNA - NATURAL EXPERT

cena: 6,15 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu

W fasoli ukryta jest lecytyna, która poprawia koncentrację oraz pamięć. Ciężkostrawna? NIE- przeczytaj sposób gotowania!

Fasola drobna to roślina, po którą sięgamy najchętniej jesienią i zimą, gdy nie ma świeżych warzyw. To ona dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Jest trzecim po soi (45 %) i grochu (25 %) źródłem białka (22 %). Ma nawet go więcej niż mięso (12%). W białku fasoli znajdują się spore ilości lizyny, która jest niezbędna do produkcji karnityny. Ta z kolei wykazuje korzystne działanie na organizm – wzmacnia serce, zapobiega chorobie niedokrwiennej, przeciwdziała zawałowi. Powinny ją jeść osoby, które lubią spożywać mięso, ryby, jaja i produkty zbożowe, czyli pokarmy kwasotwórcze, ponieważ białko fasoli jest zasadotwórcze, dzięki temu pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Fasola zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, dlatego pomaga dla cierpiących na nadkwasotę czy zgagę.

W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu.

Jest bogatym źródłem witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia. Witamina B2 wchodzi w skład enzymów, odgrywając zasadniczą rolę w procesie przemiany materii.

W fasoli ukryta jest lecytyna, która poprawia koncentrację oraz pamięć, wywiera ona korzystny wpływ na tkankę nerwową i mózg.

Nienasycone kwasy tłuszczowe, które zawiera fasola pomagają rozpuścić witaminę A mającą duże znaczenie dla zdrowia oczu i paznokci, witaminę D znaną, jako słoneczną, witaminę E oraz witaminę K niezbędną dla zapewnienia prawidłowego krzepnięcia krwi. Powinny o niej pamiętać kobiety przy obfitych krwawieniach menstruacyjnych.

Fasola biała drobna jest także bogata w:

  • Potas, którego najważniejszą funkcją jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej.
  • Wapń, który odpowiada za mocne kości, zdrowe zęby, prawidłową krzepliwość krwi
  • Fosfor należący do składników budulcowych. Najwięcej znajduje się jego w kościach i zębach

Sposób gotowania fasloi drobnej:

Fasola nie należy do pokarmów lekkostrawnych, ponieważ zawiera lektyny, blokujące na jakiś czas trypsynę, która jest głównym enzymem trawiących białko roślinne. Aby zapobiec tym kłopotom należy ją moczyć, co najmniej 1-2 godziny w gorącej wodzie. Aby utrzymać temperaturę wody, trzeba, co jakiś czas dolewać wrzątku. Po 2 godzinach fasolę można wrzucić do świeżej zimnej wody i ugotować.
Inny sposób na wypłukanie siarki z fasoli to zalanie nasion zimną wodą i zagotowanie. Gdy woda zacznie wrzeć, można ją wylać, a następnie wszystko powtórzyć. Jeżeli dwukrotne zagotujemy wodę z fasolą sprawi, to, że stanie się ona mniej ciężkostrawna i nie będą nam dokuczać wzdęcia.

Tak przygotowaną fasolę dodajemy do zup, dań jednogarnkowych, pasztetów, sałatek, past.

Pochodzenie surowca: Polska

Parametry
Podstawowe
BEZ GLUTENU (w składnikach):Tak
ZAWARTOŚĆ CUKRU:Bez dodatku cukru
ZAWARTOŚĆ KONSERWANTÓW:Bez konserwantów
KRAJ PRODUCENTA:Polska
NATURAL EXPERT:Taki
WEGAŃSKI:Tak
WEGETARIAŃSKI:Tak
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem