Kategorie

FASOLA ADZUKI - NATURAL EXPERT

cena: 9,09 PLN
Dostępność:
dostępny
Waga:

Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Producent: NATURAL EXPERT
Opis produktu

Fasola adzuki- Rodzaj czerwonej fasoli, zwana także czerwoną soją, używa się jej, jako znakomitą alternatywę dla mięsa

Fasola adzuki zwana także - azuki, aduki. 

Rodzaj czerwonej fasoli, zwana także czerwoną soją. Jest bardzo ceniona w Chinach i w Japonii. Jej czerwono-brązowe ziarenka w cieniutkiej łupinie znane są ze swoich prozdrowotnych i odchudzających właściwości.

W smaku adzuki jest lekko słodka i posiada charakterystyczny posmak orzacha.

W kuchni wegetarianie cenią ją przede wszystkim za wysoką zawartość białka ( 25%) i aminokwasów oprócz tryptofanu. Zawiera dużą ilość lizyny, która potrzebna jest organizmowi do produkcji karnityny. Ta zaś wykazuje korzystne działanie na organizm wzmacniając serce, zapobiega chorobie niedokrwiennej, a także przeciwdziała zawałowi.

Fasolkę adzuki używa się jej, jako znakomitą alternatywę dla mięsa.

Właściwości zdrowotne czerwonej soi:

  • Zmniejsza obrzęki i opuchlizny, polecana dla osób z nadmiarem wilgoci i wody w organizmie, działa moczopędnie - Pół szklanki wywaru z fasoli należy pić przed każdym posiłkiem
  • Wzmacnia funkcje nerek oraz nadnerczy, ponieważ wspomaga prawidłową czynność pęcherza moczowego
  • Odtruwa organizm, polecana w diecie oczyszczającej
  • Wspomaga odchudzanie poprzez spalanie tkanki tłuszczowej
  • Dzięki zawartości żelaza zapobiega anemii oraz osteoporozie
  • Błonnik pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi
  • Działa detoksykacyjnie (poprzez usuwanie złego cholesterolu- LDL)
  • Stosowana jest przy leczeniu chorób serca i nadciśnienia
  • Pomaga w walce z biegunką
  • Wykorzystywana jest przy dolegliwościach związanych z żółtaczką
  • Zmniejsza ciśnienie tętnicze, porusza zastój krwi
  • Dzięki zawartości fito estrogenów zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu okrężnicy i przeciwdziała tworzeniu się komórek rakowych nowotworu piersi
  • Dzięki zawartości magnezu, potasu, manganu i witamin z grupy B bardzo dobrze wpływa na układ nerwowy, łagodząc stres i kojąc nerwy
  • Stosuje się ją również zewnętrznie, jako pastę, która pomaga zwalczać czyraki i złagodzić objawy świnki, czy trądziku. W tym celu należy rozgnieść, lub zmielić fasolę na proszek, dodać ciepłą wodę i miód. Chore miejsce posmarować powstałą pastą i przykryć gazą. Zmieniać, co 4 godziny

Sposób przygotowania fasoli adzuki: 

Fasolę adzuki płuczemy i moczymy przez całą noc, następnie gotujemy w świeżej wodzie około godziny. Pod koniec gotowania dodajemy sól.

Tak przygotowane ziarna dodajemy do zup, dań jednogarnkowych, pasztetów, sałatek, past, jako dodatek do ryżu, wszędzie tam, gdzie mamy ochotę.

POCHODZENIE SUROWCA: ARGENTYNA

Parametry
Podstawowe
BEZ GLUTENU (w składnikach):Tak
ZAWARTOŚĆ CUKRU:Bez dodatku cukru
ZAWARTOŚĆ KONSERWANTÓW:Bez konserwantów
KRAJ PRODUCENTA:Polska
NATURAL EXPERT:Taki
WEGAŃSKI:Tak
WEGETARIAŃSKI:Tak
Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem