BUDYŃ TRUSKAWKOWY
Składniki: skrobia kukurydziana*, suszone truskawki* (6%), barwnik: sproszkowany burak czerwony*, naturalny aromat truskawkowy
*certyfikowany składnik ekologiczny
Produkt bezglutenowy. Budyń można przygotować także przy użyciu różnych typów mleka (np. owczego, koziego) oraz napojów (np. sojowego, ryżowego).
Sposób przygotowania: Z ½ l zimnego mleka (1,5% tłuszczu) odlać ½ szklanki. Do pozostałego mleka dodać 2 łyżki cukru (ok. 40 g) i pozostawić do zagotowania.
Do ½ szklanki mleka wsypać zawartość torebki i dobrze wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony z mlekiem budyń, mieszając do zgęstnienia.
Gotowy budyń jest przeznaczony do szybkiego zużycia.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Warość energetyczna - 386 kJ/91 kcal
Tłuszcz - 1,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g
Węglowodany - 17 g
w tym cukry - 11 g
Białko - 2,9 g
Sól - 0,09 g
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu. Chronić przed słońcem.
Masa: 40 g
Producent: Amylon
Kraj pochodzenia: Czechy