Kategorie

PREPAROWANE Z KARMELEM


Lubicie słodkości? Ja lubię, ale w szczególności te naturalne - domowe. Mam takie swoje magiczne dni, kiedy w mojej kuchni pachnie karmelem, czekoladą i wszystkim co słodkie. Wtedy się odprężam i relaksuję. Próbowaliście taką metodę odstresowania i oderwania od wszystkiego co się dzieje obok Was? Polecam. 

Dzisiaj postawiłam na wypróbowanie przepisu na naturalny karmel. Ważne jest, aby dobrać odpowiedni cukier. Jeśli weźmiecie zwykły biały - karmel będzie miał jasną barwę. Jeśli wybierzecie cukier trzcinowy - karmel będzie miał ciemną barwę. Jeśli, natomiast, lubicie różnorodność smaku - wypróbujcie cukier kokosowy (sam w sobie po wsypaniu do zwykłej herbaty nadaje jej karmelowy aromat). Taki karmel możecie również używać do domowych naleśników, pączków i do wszystkiego tego co lubi komponować się z karmelem! 
Każda pociecha - mała i duża - uwielbia tak zwane szyszki. Nie znam osoby, która by nie dażyła ich sympatią. Łatwiej by było kupić w sklepie gotowy produkt, ale po co. Wykonanie zajęło mi 10 minut, a ponad to był o wiele smaczniejsze i w całym domu roznosił się zapach. 

KARMEL:
- 240 ml śmietany 36%
- 120 g cukru trzcinowego Natural Expert (https://gryczanka.pl/cukier-trzcinowy-natural-expert-p2294)
- 120 ml wody
- 2 łyżeczki masła

- około 180g ryżu preparowanego Natural Expert (https://gryczanka.pl/ryz-preparowany-natural-expert-p2157)

Na patelni lub w garnku równomiernie rozsypujemy cukier i podgrzewamy. Należy pamiętać, aby go nie mieszać. Jeśli widzimy, że dzieje się coś złego można go przewrócić potrząsając patelnią. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać dodajemy wodę i mieszamy drewnianą łopatką przez około 4-5 minuty. Dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Tak gotową konsystencję wlewamy do słoiczków i chowamy na noc do lodówki. 

SZYSZKI:
Karmel rozpuszczamy ponownie do gładkiej, płynnej konsystencji. Wrzucamy ryż stopniowo mieszając, tak aby uzyskać lepiącą się masę. Należy pamiętać, że lepiej dodać więcej ryżu, aby nie przesadzić ze słodyczą. Następnie po ostygnięciu, formujemy szyszki w kształcie jajek. Pozostawiamy w lodówce na 3 godziny. 

SMACZNEGO! 


 


Kontakt ze sklepem