OLEJEK ROKITNIKOWY
Olejek z rokitnika zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy, linolenowy, oleinowy i palimitynowy. Odpowiadają one za utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, wspomagają układ pokarmowy (w szczególności funkcje żołądka oraz jelit) oraz wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Olejek z rokitnika zawiera również witaminę E i karetonoidy, będące prekursorem witaminy A.
SKŁADNIKI:
Olej z owoców rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides L.)
w tym: kwas palmitooleinowy (POA), kwas oleinowy (OA), karotenoidy.
Tłoczony na zimno.
Wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych.
Wartość energetyczna w 100 g / 2,5 ml produktu: 3700 kJ (900 kcal) / 173,9 kJ (42,30 kcal)
Wartość odżywcza w 100 g / 2,5 ml produktu:
Tłuszcz: 97,3 g / 2,28 g
w tym:
• kwasy tłuszczowe nasycone: 32,2 g / 0,75 g
• kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 58,1 g / 1,36 g
w tym:
kwas palmitooleinowy: 33,6 g / 0,78 g
kwas oleinowy: 24,5 g / 0,57 g
• kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 6,16 g / 0,14 g
w tym:
kwas alfa-linolenowy: 0,7 g / 0,01 g
kwas linolowy: 5,46 g / 0,12 g
Węglowodany: 0 g
Cukry: 0 g
Białko: 0,04 g
Sól: 0 g
Karotenoidy: 180 mg / 100 g
SPOSÓB UŻYCIA:
Od 15 do 30 kropli na łyżeczce soku lub miodu, jeden raz dziennie. Maksymalna porcja dzienna 30 kropli (2,5 ml) oleju z owoców rokitnika zawiera 4,2 mg karotenoidów.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Preparat nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Przed użyciem każdorazowo wstrząsnąć. Osad pochodzenia naturalnego.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, w temperaturze do 20°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Po otwarciu przechowywać w lodówce. Spożyć do 3 miesięcy od otwarcia.
PRZECIWWSKAZANIA:
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu.
Suplement diety nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i matek karmiących.
Pojemność netto: 50 ml
Producent: Ekamedica