Składniki: Olej migdałowy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany
Olej migdałowy wytłaczamy na zimno ze starannie wyselekcjonowanego surowca. Do tłoczenia używamy całe migdały, nieblanszowane i nieprażone. Świadomie pomijamy proces tłoczenia, a wszystko po to, by nie tracić cennych substancji aktywnych i witaminy E. Olej z nieprażonych migdałów posiada bardzo delikatny smak i zapach oraz słomkowo- żółty kolor. Należy znacząco podkreślić różnicę pomiędzy olejkiem migdałowym (do ciasta), a olejem migdałowym. Są to dwa różne produkty, niejednokrotnie jednak mylone przez konsumentów.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 3700 kJ / 900 kcal
- tłuszcz 100 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8 g)
- węglowodany 0 g (w tym cukry 0 g)
- białko 0 g
- sól 0 g
Spożywanie: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, ciast, surówek, sałatek, koktajli, zup lub innych potraw. Nie zaleca się podgrzewania oleju. Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/ dzień.
Przechowywanie: Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Informacje o alergenach: W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia.
Masa netto: 250 ml
Producent: OlVita
Kraj producenta: Polska