Kategorie

NIECODZIENNE NALEŚNIKI

Lubicie naleśniki? Chyba każdy przyzna, że tak. Pożywne, smaczne, a do tego słodkie, czyli wszystko na swoim miejscu. Pogoda za oknami nie rozpieszcza, więc sprawmy, aby chociaż w domu temperatura była przyjazna. 
 

Dziś przyszedł czas na polecenie i zachęcenie do wypróbowania MĄKI KOKOSOWEJ, którą każdy z nas powinien mieć w kuchni, bo według mnie jest to nieziemski dodatek do naleśników. Jest ona pozyskiwana z owoców kokosa, a właściwie z samego miąższu, który jest wyciskany, po czym "sucha" część zostaje wysuszona i zmielona. Ma delikatny posmak kokosa i jest produktem słodkim, choć konsystencja nie do końca przypomina sypką mąkę. Daje wrażenie delikatnie wilgotnej. Nie można używać jej jako alternatywa zwykłej mąki, gdyż nie nadaje lepkości. Stosowana jako dodatek idealnie wpłynie na aromat i smak. 
Mąka kokosowa zawiera dużo błonnika i białka, co sprawia, że znakomicie sprawdza się w różnego rodzaju dietach. Natomiast tłuszcze, które zawarte są w produkcie, są nasycone, dlatego sprzyja przyspieszeniu pracy metabolizmu. Nie zapomnijmy o tym, że białko wpływa na prawidłowy rozwój kości i sprzyja wzrostowi, a to ważne przy rozwoju dzieci. Kolejnym walorem jest niski poziom węglowodanów, co w efekcie zapobiega cukrzycy i otyłości. 

 

Aby przyrządzić pyszne naleśniki potrzebujesz:
- 4 łyżki mąki kokosowej (https://gryczanka.pl/maka-kokosowa-natural-expert-p2897)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego 
- 2 jajka
- 2 łyżeczki miodu
- ekstrakt waniliowy 
- 50g skrobi ziemniaczanej (https://gryczanka.pl/skrobia-ziemniaczana-bio-500-g-bio-planet-p13414)

Wykonanie: 
Wszystkie produkty mieszany do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie smażymy placki naleśnikowe do momentu, aż się delikatnie zarumienią. Gotowe placki smarujemy dowolnie serem białym mielonym lub serkiem waniliowym i zwijamy. Zwinięte naleśniki polewamy śmietaną i obsypujemy ulubionymi dodatkami. 



Kontakt ze sklepem