Kategorie

DOMOWE WYPIEKI


Przepyszne i jakże aromatyczne pieczywo prosto z pieca w Twoim domu - brzmi kusząco? Nawet bardzo :) Dawniej testowaliśmy mąkę białą, a tym razem postanowiliśmy wykonać coś lepszego. Zdrowe, nieco ciemniejsze i bardziej wyraziste bułeczki, które zrobią furorę na każdym śniadaniowym stole. Proszę się nie zrazić - są banalnie proste w wykonaniu. 

Składniki:
- 500g mąki pszennej Graham (https://gryczanka.pl/maka-pszenna-typ-1850-graham-1kg-ciechanowiec-p709)
- 300ml letniej wody
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 20g drożdży świeżych

Przygotowanie:
W dużej misce rozrabiamy drożdże z wodą i solą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i stopniowo mąkę. Kiedy uzyskamy jednolitą "kulę" odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ścierką. Tak wyrobione ciasto zostawiamy na godzinę. 
Po upływie określonego czasu zabieramy się za wyrabianie bułek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na 15 minut. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. 

Gotowe! 
Życzymy smaczego! 

    
 



Kontakt ze sklepem